Duitsland verkeert in een chronische zorgcrisis. Steeds meer Duitse bejaarden kunnen een verblijf in een rusthuis in eigen land niet meer betalen en er is een tekort aan verplegend personeel. Tot nog toe werd dat personeel aangetrokken uit Oost-Europa, maar sinds kort volstaan ook zij niet meer om de zorgsector draaiend te houden. Op dit moment staan ongeveer 14.000 vacatures open. In een Duits bejaardentehuis krijgt een bejaarde per dag nog 53 minuten persoonlijke verzorging.
Daarom werkt Duitsland aan een andere oplossing: ‘de export' van zijn bejaarden. Maar welzijnsorganisaties noemen dat systeem ‘inhumaan'. ‘Wij kunnen toch niet toestaan dat Duitsers die hun leven keihard hebben gewerkt en dit land hebben gebracht waar het nu staat, gedeporteerd worden', zegt Ulrike Mascher, voorzitster van de sociale adviesbeweging VDK. Zij vraagt dat de politiek iets aan het probleem doet.
Van Hongarije tot Thailand
Volgens onderzoekers verblijven meer dan 7.000 Duitse bejaarden in Hongaarse rusthuizen, meer dan 3.000 werden naar Tsjechië gestuurd en meer dan 600 naar Slovakije. Ook in Spanje, Griekenland en Oekraïne zitten Duitse bejaarden, maar hier zijn geen cijfers bekend. En de nieuwste trend is dat de Duitse ouderen naar Thailand en de Filipijnen vertrekken.
Niet alle bejaarden doen dat met tegenzin. Zij wijzen erop dat de zorgstandaarden er zelfs beter zijn dan in Duitsland, en dat voor een veel lagere prijs. Gemiddeld is de opvang er een derde tot twee derde goedkoper. Maar een andere groep vertrekt wel degelijk met tegenzin.
De huisvesting van Duitse bejaarden in het buitenland begint zelf een heuse industrie te worden. Verschillende zorgverstrekkers zijn bezig met de bouw van rusthuizen in het buitenland die voorbestemd zijn voor Duitse gepensioneerden. Het is een groeiende en winstgevende markt.
Volgens het Duitse bureau voor statistiek kunnen op dit moment meer dan 400.000 ouderen een verblijf in een rusthuis niet meer betalen en hun aantal neemt elk jaar met 5 procent toe. De prijzen die zij moeten betalen voor een rustige oude dag, liegen er dan ook niet om. Gemiddeld moeten ze elke maand tussen 2.900 en 3.400 euro betalen. En dat terwijl de pensioenen nauwelijks stijgen. Bovendien veroudert de Duitse bevolking in steeds sneller tempo en hoe ouder men wordt, hoe hoger de zorgkosten worden.
Bij de ziekenfondsen en verzekeringsinstellingen van de overheid wordt daarom openlijk gediscussieerd over de manier waarop het verblijf van Duitse bejaarden in buitenlandse rusthuizen op lange termijn tot een werkbaar financieel model kan worden uitgebouwd. Op dit moment verbiedt Europese wetgeving dat staatsverzekeraars rechtstreekse contracten sluiten met bejaardeninstellingen buiten Europa, maar als het probleem nog acuter wordt, kan daar verandering inkomen.
Volgens Willi Zylajew, CDU-parlementslid en zorgspecialist, wordt het de hoogste tijd dat er ernstig nagedacht wordt over het systeem van buitenlandse opvang. Maar de meerderheid van de Duitse politici gaat het debat het liefst uit de weg. Veel stemmen zijn er immers niet mee te halen.
© The Guardian