Zoeken in deze blog

zondag 11 november 2012

11 november, Wapenstilstand WO I, een hallucinant trauma

WO I kort en apolitiek bekeken.

Vandaag valt wapenstilstand op zondag - geen extra vrije dag in de week dus - zouden er dan minder mensen de reflex hebben dat we vandaag WO I herdenken?, vraag ik me af. Zelf was ik een tweetal uurtjes up and abouth voordat ik het spontaan herdacht.

Op 11 november 1918 stopte deze oorlog na 4 jaar met de opgave van Duitsland op wapenstilstanddag.
casus belli: moord op Frans, einde Verdrag van Versailles ('All quiet on the western front').

Zo simpel was het natuurlijk niet! Wat begon in West-Europa werd een oorlog met fronten in Azië, Afrika en het Midden Oosten.


Al wat ik er van weet is dat in de Westhoek - in Flanders Fields - van 1914 - 1918 de Grote Oorlog zwaar werd bevochten. Het was een loopgravenoorlog, waarbij jammerlijk genoeg de frontlijn haast niet verschoof ondanks een bijzonder bloederig verloop.

Als coach boeit dit gebeuren van deze oorlog me niet omwille van de politieke achtergrond, 

maar o.w.v. de diep tragisch menselijk-psychologische kant - of precies de inhumane kant. 

De kreet 'Nooit meer oorlog!' werd nadien door alle partijen geroepen. Nooit meer oorlog ! zulk een degout had de mens er van ..spijtig genoeg kwamen/ en zijn/ er nog oorlogen gevolgd - zelfs een tweede grote wereldbrand.

Je hoeft maar 14-18 te zeggen, Ijzerfront, Westhoek, Tank, Loopgraaf, Ieper, Passendale, Vlaamse Velden, Grote Oorlog, den Ijzer ..en over gans de wereld weet men dat je het hebt over WO I

Meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, werden gemobiliseerd in één van de grootste oorlogen in de geschiedenis. 




























Meer dan 9 miljoen soldaten werden gedood, vooral als gevolg van de grote technologische vooruitgang in vuurkracht (landmijn, loopgraaf, repeteergeweer, granaat, vliegtuig, (primitieve) tank..) zonder overeenkomstige ontwikkelingen in mobiliteit. Er werd hevig gevochten doch men kwam niet vooruit.

Uiteindelijk werd de oorlog niet echt gewonnen aan het front, daar won en verloor men beurtelings veldslagen, maar door de oktoberrevolutie in Rusland en interne twisten in Duitsland. 

Zo velen stierven een haast zinloze dood. Men spreekt van the lost generation omdat er zo veel jonge mannen omkwamen dat er letterlijk een ganse generatie verloren ging.


Voor het eerst in de geschiedenis werd de mens geconfronteerd met massa-begraafplaatsen. Rond de kerk begraven op het tempo van de natuur was er plots niet meer bij. 



De Grote Oorlog werd een groot trauma dat we zo goed als 100 jaar na zijn aanvang nog herdenken.

Het was het op vijf na dodelijkste conflict in de wereldgeschiedenis, die vervolgens de weg vrijmaakte voor politieke veranderingen zoals revoluties in de betrokken landen. Hoe succesvol dat was in Duitsland en Rusland..

Vandaag gedenkt uw coach WO I met u mee,
Coach Clark Kent




Geen opmerkingen:

Een reactie posten