Zoeken in deze blog

donderdag 4 april 2013

Oriëntatie - deurstickers houden mensen met dementie binnen


Coach Clark Kent deelt hier een goed artikel.

Onder het motto 'Probeer het ook eens'.

De vorige blog ging over portretten en geheugenboxen aan de kamerdeur/ voordeur van de bewoners op de dienst Geestelijke gezondheidsbevordering voor ouderen. Deze hebben de bedoeling de bewoners te oriënteren, als welkom geheugensteuntje waar hun kamer is. 

Bijkomende voordelen zijn dat mensen hun buren leren kennen, en dat ze geen ongewenste verdwaalde bewoners op hun kamer krijgen hetgeen hun privacy verstoort.

Vandaag een tip om bewoners van een gesloten afdeling bij de uitgangsdeuren weg te houden/ onrust voorkomen door de aandacht af te leiden van de uitgang.

'Waar gaat u heen?', 'Mag ik mee?', 'Laat u me buiten, ik moet naar huis want mijn kinderen komen zo thuis', 'Ik moet nog gaan winkelen en de bus komt' 
..of gewoon aan de voordeur staan trekken
Wie regelmatig in een woonzorgcentrum komt, kent het maar al te goed.

Voor de veiligheid van de bewoners. Neemt u vooral niemand mee naar buiten

staat er op de deur

Leg een donkere mat voor de deur, bewoners zullen denken dat het een put is, ze durven niet over dit gat heen stappen : klonk het advies toen ik in '93 psychiatrie studeerde.
Bewoners zijn zelfs onzeker bij deurdrempels en patronen op de vloer. 
Dat van die put is misschien niet zo 'n bewoners-vriendelijke oplossing. Mensen zullen nog steeds naar buiten willen ..maar nu is er ook nog een put voor de deur gegraven ! Maakt dat rustiger ? , ik denk het niet.
Een donkere boord langs de muren om hen wat van die muren weg te houden zodat ze niet botsen, is wel een goed idee. 

Deuren die niet bestemd zijn voor de bewoners dezelfde kleur geven als de muur is ook een elegante oplossing.
Deuren aankleden als een muur ook.

En deze high-tech oplossing is zéker mooi :







Deursticker PimpJeDeur.nl houdt demente bewoners binnen


Deursticker houdt demente bewoners binnen!

Het gebeurd maar al te vaak: dementerende ouderen die uit hun verzorgingshuis proberen weg te lopen. Eenmaal in de lift zijn ze er vandoor en breekt de paniek uit. Dure alarmsystemen werken niet en de verzorgers zitten met hun handen in het haar. PimpJeDeur.nl bedacht in samenwerking met zorgcentrum Maartenshof in Cuijk de oplossing! Met de deurstickers van PimpJeDeur.nl is het mogelijk om voor slechts een paar tientjes het weglopen van clienten tegen te gaan. Zo zorgt de populaire boekenkastdeursticker al snel voor een onherkenbare deur. Een aantal zorgcentra kwam hier al mee in het nieuws. Onder andere De Telegraaf en de Leeuwarder Courant publiceerden dit in hun edities. Uiteraard is een kopie van deze artikelen en recencies ook op aanvraag verkrijgbaar. Neem hiervoor contact met ons op.



2 opmerkingen: