Zoeken in deze blog

zondag 15 juli 2012

Knuffels, poppen en teddyberen voorzien; de voorbereiding

Week 29 van het project dementievriendelijk rusthuis.


Kleed de afdeling eens wat aan, voorzie eens wat..
Ja wat ? en hoe ?


Omgevingszorg leert ons hoe we in de inrichting van de (leef-)omgeving rekening kunnen houden met de aantasting van het brein bij dementie. Het voorkomen van verveling is daarbij een zorg, en positief gezegd is het 'voorzien van nuttige activiteiten en beleving die de mensen met dementie aanspreken'.


Prikkelende, activerende dingen voorzien in de aankleding van de woonomgeving - oh, dat is te doen, denk je dan - maar al gauw loop je tegen wat problemen aan die niet onoverkomelijk zijn maar aandacht vragen.


Het moet huiselijk blijven, en leeftijd gepast. Want het lijkt snel op een kleuterklas als kleuren en spullen binnen worden gebracht. Al zouden de mensen met dementie er geen probleem mee hebben, hun kinderen en kennissen zeker wel. Ouderen willen een (soms gezellig rommelige) ongedwongen thuis, hun kinderen willen een net vijfsterren hotel. Het is een uitdaging om beide wensen te mengen tot één mooi en functioneel geheel


We hadden het er bij gebruik van knuffels al over dat de familie en naasten van de bewoners dit beter aanvaarden als ze wat uitleg krijgen bij de introductie van nieuwe elementen in de woonomgeving (zéker beren en poppen!).


Geschonken spulletjes moeten van een goede kwaliteit zijn, veilig en wasbaar, niet scherp, brandbaar, breekbaar, met kleine losse onderdelen.. Stel je voor !
Er moet sowieso aangekocht worden. Je kunt het niet aan toeval overlaten dat spullen veilig zijn want de bewoner moet er vrij over kunnen beschikken, het zelf kunnen nemen, er aan prullen en prutsen veelal zonder constant toezicht. Je kunt je geen spijtige accidenten veroorloven.


Goede, veilige dingen zijn vreselijk duur als ze in dementiewinkels of therapeutische speciaalzaken gekocht worden. Enkele van die dingen zijn elders niet te krijgen (een goede datumklok, verlichting..). Andere dingen vind je mettertijd in de solden, in outlet, in tweedehandswinkels, in onverwachte hoek zoals dierenwinkels, meubelzaken of  op ebay.
Maar veilig en gepast gerief kost echt geld, zelfs al koop je het aan de helft van de prijs.


Wij vonden twee (stevige !) rieten haardmanden elk voor €10, een (bijpassende) iglo-hondenmand voor €39,95 (nl. €79). Een hondenmand kun je gewoon om hygiënische reden niet tweedehands kopen.


twee kussens die op knuffels lijken €7,99 en €11,50 - samen voor €79,44.


Andere degelijke knuffels werden geschonken €0,0.


We hadden nog twee speciale poppen voor mensen met dementie, even wassen €0,0.
de 'knuffels' zijn eigenlijk wasbare kussens


Draag er dus alsjeblieft zorg voor want dit leuke project kost centen ! en we weten uit het verleden dat we de volgende keer pas fondsen krijgen als blijkt dat we die van nu goed gebruiken. Ik heb daar verder alle vertrouwen in.


Nu zijn we in week 29 klaar om alles op te hangen en te zetten. We zien dit als een experiment en de verwachting is dat we de mensen rustig zelf laten ontdekken. We gaan de knuffels niet opdringen. Knuffels aanbieden mag zeker wel.


We kennen de afspraken:











  • laat mensen zelf ontdekken
  • aanbieden mag, niet aandringen
  • niet zien als speelgoed doch als activiteit
  • gebruiken als gespreksonderwerp doch niet op kinderlijke manier
  • noteer wat het met mensen doet (we gaan deze proef samen bespreken en bekijken)
  • meegaan in de beleving van de bewoner (is de 'beer' een 'kind dat spreekt' stel er dan wat leeftijdsgepaste vragen over)
  • zie de knuffels als een therapeutisch instrument
  • neem geen knuffels af. Als mensen ze 'adopteren' laat hen ze dan meenemen naar de kamer
  • ruim op voor de bewoner - wijs hem niet terecht voor rommel maken of terugleggen van 'speelgoed' e.d.
  • hou de knuffels hygiënisch proper
  • bekijk de lijst voor- en nadelen van vorige week nog eens..
  • geef familie en kenissen uitleg als ze er om vragen of als ze opmerkingen (vreemde blikken) geven
  • kom je er niet uit, vraag hulp aan de hoofdverpleegkudige of therapeuten
  • vertel andere collega 's over dit project, enthousiasmeer hen
  • wees zelf positief ingesteld, deze activiteit kan sommige mensen helpen om zich beter te uiten en zich minder te vervelen (mocht dit het geval zijn)
  • knuffels kunnen spanning tegen gaan (minder spanning en minder medicijnen zijn een goede zaak in het semi-gesloten milieu)
  • ..
We zijn benieuwd, ik ben benieuwd

coach Clark Kent
deel 2: 


1 opmerking: