Zoeken in deze blog

vrijdag 13 september 2013

CAD Limburg, een leuke manier om je zelf te informeren

Hoi jij,

Vandaag beveel ik je een leuke informatieve website aan waar je alles kunt vinden over verslavend gedrag, zonder blabla.
Niet alleen over drugs ..ook gamen, roken, shoppen.. http://www.cadlimburg.be

Zo kan je zelf ontdekken wat er van aan is 
van die goede raad van volwassenen. Een leuke manier om je te informeren.

In de krant van vandaag stond een stuk over 
Alcohol met energiedrank schadelijker dan voorheen gedacht
Ook niet mis.

Groetjes van jouw coach Clark Kent








13SEP2013

Alternatief voor experimenterende jongeren

Vroeginterventie

Jongeren experimenteren tijdens de adolescentie met alcohol en andere drugs. De meeste jongeren stoppen met gebruik of ontwikkelen een “verantwoord” gebruikspatroon.
Bij een aantal jongeren leidt dit gebruik soms tot verschillende problemen: conflicten thuis, spijbelen, juridische problemen, enz. Hoe jonger men start met gebruiken, hoe groter het risico op problematisch gebruik en afhankelijkheid op latere leeftijd.
Vroeginterventie wil bij deze groep van jongeren door vroegtijdig te interveniëren probleembeleving uitlokken op een moment dat men zelf niet komt tot reflectie of een hulpvraag. Een groepsaanbod op maat van hun leefwereld is laagdrempeliger dan een individueel hulpverleningsaanbod. De hoofdoelstelling van vroeginterventie is het verhogen van de motivatie om te komen tot gedragsverandering, om op die manier het risico op schade die zou optreden bij het verderzetten van hun gebruikspatroon te reduceren.
Voor de CAD Limburg ligt de nadruk dan ook op preventie via sensibilisering en op hulpverlening via begeleiding en ondersteuning. De jongeren in kwestie krijgt binnen vroeginterventie de kans om te reflecteren rond zijn gebruik en dit bij te sturen.

Doorverwijzers

Druk vanuit de omgeving is soms nodig om de jongeren in een groepsaanbod van vroeginterventie te krijgen. De doorverwijzing naar vroeginterventie verloopt via ouders, begeleiders, schooldirecties en politie. Een geslaagde vroeginterventie impliceert een zo vroeg mogelijk ingrijpen om op die manier het riskant of problematisch gebruik correct te beoordelen en zo te kunnen werken rond de motivatie tot gedragsverandering.
De rol van de politie bestaat er dan uit om overtreders door te verwijzen naar de hulpverlening die met het groepsaanbod aan de slag gaan. De hulpverlening kan dan kort op de bal spelen en de jongere krijgt de kans om te werken rond zijn gedrag. Op die manier vullen, preventie, hulpverlening en repressie elkaar aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten