Zoeken in deze blog

maandag 17 december 2012

Motiverend Leiderschap [01] - Troepen aanvoeren is..


Volgens Job@ zijn dit 10 kenmerken van een goede baas.
Volgens uw coach zijn dit niet de enige 10, maar het is wel een top 10 waar ik me als baas in kan vinden.

In de volgende weken gaat uw (job)coach zich wat bezig moeten houden met deze materie en dus komt er nog zulke info your way ;

De troepen aanvoeren is geen gemakkelijke opdracht. Doorgaans zijn bazen er zich niet bewust van dat ze een slechte baas zijn. Ze willen niet geloven dat zij zelf het probleem zijn, en niet hun ondergeschikten. 
De waarheid is echter dat er nooit écht slechte bazen zijn, en nooit écht goede. Meestal bevinden leidinggevenden zich ergens daartussen…
Maar wat maakt nu eigenlijk een goede baas? Hieronder geven we enkele kenmerken van bazen die hun werknemers inspireren tot grootse prestaties.

EEN GOEDE BAAS…

  1. Betaalt zijn werknemers naar waarde

    Hier geldt: loon naar werk. Een goede baas vergoedt zijn personeel correct en betaalt hen een maandelijks loon uit dat recht evenredig is met het werk dat zij leveren. Hij weet namelijk dat wat hij uitgeeft zich dubbel en dik terugbetaalt in geleverde prestaties.

  2. Neemt de tijd om zijn ervaring en inzichten te delen

    Laten we eerlijk zijn. Werknemers hebben geen nood aan een baas als beste vriend of als een schouder om op te huilen. Wil een baas hen optimaal motiveren, neemt hij best voldoende de tijd om zijn eigen ervaringen met hen te delen. Men zal er hem dankbaar voor zijn. Bovendien laat een baas zo voelen dat hij begaan is met zijn personeel.

  3. Is eerlijk met zijn werknemers, ook in mindere tijden

    Het beste wat een werkgever kan doen, is eerlijk zijn met zijn personeel. Niet alleen wanneer er positieve dingen moeten verteld worden, maar belangrijker: wanneer er slecht nieuws of bijsturende feedback moet verkondigd worden. Eerlijkheid duurt nog altijd het langst.

  4. Houdt en behoudt de controle

    Een goede baas weet anderen ervan te overtuigen dat hij alles onder controle heeft. Men noemt dit ook wel de ‘romantiek van leiderschap’: leiders krijgen wel eens te veel krediet (en schuld) dan terecht is, maar het is makkelijker voor het personeel dat de leiding als verantwoordelijke wordt gezien van alles wat goed of fout gaat.

  5. Aanvaardt negatieve kritiek

    Het vergt veel moed voor een baas om toe te geven dat hij verkeerd bezig is. Maar het getuigt wel van groot professionalisme wanneer hij de handdoek in de ring kan gooien wanneer het niet anders kan. Deze eigenschap is inherent aan de grootste bazen.

  6. Kiest weloverwogen voor zijn personeel

    Een baas is pas een goede baas als hij rechtuit kiest voor mensen en met hen ‘voeling’ onderhoudt. Dit doet hij door zijn personeel de ruimte te geven om vrijuit te praten, te discussiëren, dingen uit te proberen en fouten te maken zonder de angst ontslagen te worden.

  7. Delegeert verantwoordelijkheid, geen taken

    Slechte bazen denken dat delegeren betekent: snerttaken aan ondergeschikten doorspelen. Je zou voor minder een andere job beginnen zoeken. Nee, een goede baas delegeert geen taken maar wel verantwoordelijkheid naar zijn personeel. Hij laat zijn werknemers voelen dat ze belangrijk zijn. Zij zullen des te gemotiveerd zijn om hun taak naar behoren uit te voeren.

  8. Wikt zijn woorden

    Een leidinggevende kan er niet zomaar alles uitflappen wat op zijn tong ligt. Wat hij vertelt, heeft zijn gevolgen: voor de werksfeer, voor zijn credibility, voor wat zijn werknemers van hem verwachten. Een slecht gekozen bewoording kan gemotiveerde werknemers sneller ontmoedigd maken dan je denkt.

  9. Behandelt zijn werknemers zoals ze dat verdienen

    Je hoort het wel eens zeggen: mensen willen met respect en als een gelijke behandeld worden. Maar hoe je het nu draait of keert: respect moet verdiend worden, en sommige werknemers zijn nu eenmaal niet de gelijke van hun baas.

  10. Houdt geen onnodige meetings

    Uit onderzoek blijkt dat werkgevers 24 werkdagen per jaar verspillen aan onnodige en onproductieve vergaderingen. Daarom vergadert een baas best niet te lang (anderhalf uur is voldoende) met zijn collega’s en houdt hij de groep beperkt (tot acht personen), want uiteindelijk zal iedereen wel iets te zeggen hebben. Door op deze manier te vergaderen, kan de vrijgekomen tijd besteed worden aan nuttigere taken. (Bron: Jobat)
Goede baas even belangrijk dan goed salaris
Auteur:admin | 14-04-2011 | 
228938
Een goede baas en uitdagend werk is voor 97% van de werknemers minstens zo belangrijk als het salaris. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO onder 22.000 werknemers.
De respondenten werd gevraagd naar hun favoriete arbeidsvoorwaarden. De mogelijkheid om door te groeien ziet 89% als prioriteit. Voor 68 procent is parttime werk een noodzakelijke voorwaarde en 71% zegt dat flexibele werktijden bepalend zijn in de keuze voor een baan. Volgens het onderzoek van TNO is onderwijspersoneel, op het salaris na, het meest tevreden over de arbeidsvoorwaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten