Zoeken in deze blog

dinsdag 12 april 2016

Dagopening op de PAAZ; Fabel - De gans met de gouden eieren


Ik begin de dag op de PAAZ regelmatig met een verhaal, een fabel of een wijsheid. Mensen luisteren na het geluid van de klankschaal met de ogen dicht naar het verhaal, en een korte toelichting waarna hun dag begint. Alles duurt hooguit een kwartiertje. 

De bekende fabel over de gans met de gouden eieren van de Griekse klassieke dichter Aesopos is zo een treffend verhaal om over na te denken. 


Een arme boer ontdekt op een dag een gouden ei in het nest van zijn lievelingsgans. 
Hij denkt dat het een grap is en wil het eerst weggooien, maar bedenkt zich en neemt het mee om het te laten onderzoeken. Het ei is van zuiver goud.
De boer kan het niet geloven. Zijn verbazing wordt nog groter wanneer hij de volgende dag dezelfde ontdekking doet. 
Elke dag weer rent hij, zodra hij wakker wordt, naar het nest en steeds weer vindt hij een gouden ei.
Hij wordt rijker en rijker, en met zijn rijkdom groeit ook zijn hebzucht en ongeduld. Het valt het hem steeds zwaarder om de volgende dag af te wachten.
Hij besluit dan ook de gans te slachten om de eieren er allemaal tegelijk uit te halen. Maar als hij het dier opensnijdt is er geen gouden ei te vinden. 
Hij heeft de gans die hem de gouden eieren leverde vermoord.

Ik ben dit oude verhaal weer tegengekomen in de bestseller van Stephen Covey 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' of 'De 7 eigenschappen van succes in je leven'. 
De gans en het gouden ei zijn metaforen. Ze staan voor de twee factoren in productie.

De fabel laat zien dat productiviteit, en ook effectiviteit/ succes, afhankelijk zijn van twee factoren:
  • P/ het geproduceerde/ Product (de gouden eieren)
  • PA/ het productieapparaat, het middel om te produceren (de gans), ook wel PC/ Productiecapaciteit genoemd

Ik leg mensen dit heel simpel uit, maar hier is het idee er achter.

Het gaat vooral om een balans in je leven,
balans tussen P en PC. 
Stel nu eens dat er geen evenwicht is, dat heel de focus ligt op één van de twee factoren wat dan?

Teveel aandacht voor de eieren (P):
Veel mensen denken: “”Hoe meer je produceert, hoe effectiever je bent”  of ”Hoe meer je presteert, hoe beter je bent”. Ze kijken alleen naar de gouden eieren.
Maar wanneer je je alleen richt op de (P) gouden eieren (resultaten, geld, proeven, prijzen, hogere klasse) en de (PA/ PC) gans verwaarloost, zul je binnen afzienbare tijd geen eieren meer hebben.
Om de productie van de (P) eieren veilig te stellen, moeten we goed voor de (PC) gans zorgen!

- Als je je grasmaaier niet onderhoudt, je geniet er alleen maar van hoe snel hij het gras maait, dan gaat hij stuk en maait hij geen gras meer. Hem vervangen kost je meer dan hem te onderhouden. Zo ook met een auto, een wasmachine, computer .. zelfs met je lichaam !
- Als je gehaast, ongevoelig, bot, onbeleefd, fake wordt dan verwaarloos je al de kleine dingen die relaties zo nodig hebben. Het gaat dan in het begin wel lekker snel, je krijgt gedaan wat jij wilt. Je focust op je eigen noden, op je positie, je manipuleert en verliest op den duur mensen. 
- Als je voorganger zijn personeel heeft afgejaagd en veel productie haalde, en jij neemt de uitgebluste mensen over, dan kan het zijn dat men jou slecht vindt omdat het personeel ziek wordt en de productie daalt. In werkelijkheid heeft je voorganger de ganzen geslacht.

Teveel aandacht voor de gans (PC):
Er zijn ook mensen die vinden dat alles gemakkelijk moet gaan en dat drie uren per dag werken beter zou zijn dan acht. Veel dutjes en rondhangen zouden de hemel op aarde kunnen zijn. Maar daar geloof ik ook absoluut niets van.

- Als jij lui je kapitaal opgebruikt, dan verlies je je kapitaalkracht en de fut en de mogelijkheid (scholing) om te werken voor nieuw kapitaal. 
- Als je andermans gouden eieren opgebruikt, je profiteert van je baas of partner, dan kan die ooit leeg geraken of beslissen om niet meer met jou verder te willen.
- Als je kinderen altijd hun zin krijgen,
of jij misschien een eeuwige student bent die nooit aan de slag gaat met zijn diploma 's en kennis, dan groeien zij/jij op zonder verantwoordelijkheid en zonder discipline.




Evenwicht P en PC:
Zo kan je willen dat de kamer van je dochter proper is (het gouden ei), en als je P en PC in evenwicht zijn dan is het resultaat dat ze dit doet zonder gemor. 
Je kan het ook eisen en boos worden, het forceren. Het resultaat zal dan zijn dat jouw dochter er onder lijdt en de relatie met haar ook (de gezondheid van de gans gaat er op achteruit). 
Je kunt haar ook laten rommelen .. oké ondertussen snapt iedereen wel dat het dus gaat om evenwicht.

Naargelang de groep cliënten/ patiënten benadruk ik enkele van deze lessen uit de fabel. Ik ontmoet de mensen altijd waar zij zijn.
Als coach vraag ik hen vrijblijvend te kijken in deze dag of ze één of meer van deze inzichten tegenkomen;
  1. Hebzucht leidt niet tot iets waardevols.
  2. Wees je ervan bewust dat je een gans hebt. Veel mensen weten niet dat ze een gans hebben.
  3. Richt je aandacht op één uitstekende gans. Doordat de boer zijn aandacht richtte op de gans die hem het meeste opleverde, werd hij vele malen rijker dan wanneer hij vele ganzen zou verzorgen.
  4. Doe niet zelf alle werk, maar laat de gans voor je werken.
  5. Richt je niet alleen op de gouden eieren, maar zorg ook goed voor de gans want anders zul je beide verliezen.
  6. Richt je aandacht niet alleen op de gans, maar ook op de gouden eieren, want anders zul je niet in staat zijn jezelf en de gans in leven te houden.
  7. Zorg voor een optimale balans tussen aandacht voor de gans en aandacht voor de gouden eieren.
  8. Besef dat de grootste bronnen van vreugde (de gouden eieren) liggen in dat wat gewoon en vertrouwd is in je leven, en zoek je goud in eerste plaats bij je gezin, je vrienden, je huis, je werk en je talenten.
Ik vertel graag verhalen met een boodschap, mensen luisteren graag naar verhalen en een goed verhaal smokkelt meteen een boodschap hun (en mijn) leven in.

Coach Clark Kent,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten